jedna z wielu eko-zero waste porad którą możemy wykorzystać w kuchni, będą np. chipsy z obierków z ziemniaka bądź w całości, potrzebne będą nam wyłącznie przyprawy i obieraczka, wystarczy cieniutko zetrzeć za pomoca obieraczki na cieniutkie plasterki, smażymy chwile na oleju odsączamy na ręczniku papierowym i mieszamy z przyprawami. Skórka z ziemniaka, a raczej ziemniak w całości ma wiele wartości ożywczych, które obierając wyrzucamy do kosza.
następną dobra porada którą możemy wykorzystać w życiu codziennym to koszyki w sklepach z przeceniona żywnością. Juz w wielu sieciach sklepów pojawiaja sie stanowiska z produktami którą są przecenione z powodu juz malej daty przydatności, nie różniąca się jakością a możemy pysznego cos z nich ugotować. Na nasze wydarzenie w szkole dot. zero waste sporządziliśmy babeczki czekoladowe z cukinii właśnie z takich koszyków.