13 czerwca br. w naszej Szkole zorganizowane było tak zwane „Śniadanie na dobry początek”. To niecodzienne wydarzenie odbyło się z okazji Europejskiego Dnia Śniadań i we współpracy z Fundacją ING. Podczas przygotowania śniadania przestrzegaliśmy wszystkich dostępnych zasad ekologicznych. Było to tym bardziej ważne, bo spodziewaliśmy się wizyty pani Kamili Zasady z Polskiego Klubu Ekologicznego Koło Miejskie w Gliwicach. Podczas spotkania z nią dowiedzieliśmy się bardzo istotnych informacji na temat historii śniadania – jako posiłku oraz etymologii słowa „śniadanie”. Byliśmy zdumieni, że słowo to pochodzi od staropolskiego „śniadać”, co oznaczało spożywać, jeść. Dowiedzieliśmy się, że dawniej ludzie jedli śniadania bardzo późno, dopiero po przyjściu z pola lub innej pracy. Co kraj to obyczaj – mówi przysłowie. Dotyczy to także sposobu spożywania tego posiłku przez różne narody. Mogliśmy skosztować różnych potraw, które podawane są na śniadanie w różnych miejscach. Były to potrawy serwowane na śniadania między innymi w stylu kontynentalnym, amerykańskim, angielskim. Wśród tych wszystkich propozycji najwięcej zachwytów wzbudziło śniadanie w stylu ekologicznym. Jest to propozycja posiłku międzynarodowego, która nie tylko zadowoli każde, nawet najwybredniejsze podniebienie, ale wpisuje się w nowoczesne trendy odżywiania. To propozycja dla człowieka współczesnego, dbającego o planetę i świadomego ekologicznie. Pani Kamila Zasada potwierdziła swoim autorytetem, ze śniadanie było przygotowane z zachowaniem wszystkich zasad ochrony środowiska. Drużyna Polichrom melduje wykonanie zadania.